Tre typer av empati

Vi kan aldrig riktigt förstå en annan människa om vi inte har vandrat i hens skor.
Men vi kan försöka och för det krävs empati – att försöka sätta sig in i den andres situation och känslor.

Tania Singer, professor vid Planckinstitutet har forskat på empati och kommit fram till att det finns tre olika typer av empati.
1. Spegelneuroner – härmar tex när någon ler. Detta händer automatiskt och direkt.
2. Empati, ”lider du så lider jag”. Vi tar över känslan som den som mår dåligt har och resultatet blir att båda två lider. Risk att den som mår dåligt mår ännu sämre för att den känner skuld för att den har fått den andra att också må dåligt.
3. Medkänsla. Att gå bredvid, att känna för någon utan att dela dennes känsla. Medkännande personer hamnar inte i ett liknande tillstånd som den som lider utan i hjärnan aktiveras områden som är kopplade till positiva känslor. Man har känslor för den andre som värme och omtanke.

Så intressant och utmanande att försöka gå från det vi i vardagstal kallar empati till medkänsla. Det blir ett bättre stöd för den som lider och det sliter inte på hjärnan på samma sätt som ”lider du så lider jag”.

#24Blogg100
#Blogg100

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *