Så hjälper vi varandra att öka självkänslan!

Aktivt lyssnande är en av coachingens viktigaste verktyg.
Betydelsen av att bli lyssnad på (sedd) påverkar förtroendet och tilliten som byggs i en coachingprocess. Det ökar öppenheten, ärligheten och påverkar förmågan att prata, att använda orden (kropp, röst)  för att få fram det man vill förmedla. Att sätta ord på saker och känslor är väsentligt för oss för att kunna reflektera, bearbeta, lära oss och utvecklas.

Vi har väl alla varit med om motsatsen, när någon inte lyssnar. Känslan av att helt plötsligt tappa energin, inte hitta orden eller att helt enkelt inte kunna fortsätta prata alls. Att känna sig bedömd, dömd och ointressant kanske tom värdelös. Även icke-lyssnandet där mottagaren samtidigt skriver ett sms eller tittar på mobil/padda hävdande att det går att göra två saker samtidigt – not.

När vi lyssnar aktivt hjälper vi personen att prata och få ut det som vill komma ut, vi hjälper även att se personen som där och då får känna sig viktig och värdefull. När vi lyssnar aktivt utan att döma eller ha några förutfattade meningar om personen hjälper vi dessutom den att verkligen lyssna på sig själv, att få perspektiv, att reda ut tankar, känslor och åsikter.

Vi är alla först och främst människor som behöver bli sedda, av andra och av sig själva. Att verkligen bli lyssnad på stärker självbilden och bygger relationen.

Låt oss alla hjälpas åt att stärka självbilden hos varandra genom aktivt lyssnande, som coacher, ledare, kollegor, föräldrar, par, släktingar, vänner och människor.

Lucka 24 – Låt hjärnan vila – Spela spel

Spela ett spel tillsammans med barnen eller andra.
Låt hjärnan vila genom att inte tänka så mycket varken bakåt eller framåt utan träna på att vara i nuet (låt tankarna fladdrar förbi som moln när de kommer). Det går inte att ta bort tankarna men man kan styra sig tillbaka till det man håller på med och låta tankarna passera.
Använd dina sinnen för att underlätta, syn, hörsel, känsel, smak och lukt och intuition. Titta på alla dina spelkompisar och notera hur de ser ut, minspel, vad de säger och hur de gör, utan att tolka eller värdera. Fokusera på ditt spel när det är din tur, hur känns det, var i din kropp känns det när det går bra/inte bra. Uppmärksamma små små signaler och detaljer. Observera hur du känner det när du vinner/förlorar och hur du uttrycker det.

Grattis! Du har låtit hjärnan vila en stund.

Lucka 23 – Låt hjärnan vila – Drick glögg

Värm din favoritglögg och häll upp i glas/mugg. Njut av dofterna som sprider sig. Blunda och använd dina sinnen, ta en klunk i tystnad och bara uppmärksamma alla smaker, värmen av drycken. Hur det känns när värmen sprider sig ner i svalget och bröstet. Tillsätt mandel och russin och känn hur mandeln smakar och hur den känns att tugga på. Ta rusinett och tugga i små bitar och känn alla smaker och notera texturen. Uppmärksamma hur du känner det i kroppen.

Grattis! Du har låtit hjärnan vila en stund.

Lucka 22 – Låt hjärnan vila – Prata med ditt barn

Avsätt några minuter till att verkligen prata med och lyssna på ditt barn utan att göra massa andra saker samtidigt. Var fullständigt närvarande i stunden med barnet. Låt tankarna passera som moln och fortsätt lyssna och prata. Uppmärksamma det som barnet säger, hur kroppen rör sig, vilka ord barnet väljer, vilken sinnesstämning barnet är i. Var observant på vad som händer i dig när du är i kontakt med barnet. Känner du dig nära eller har du svårt att fokusera? Vilka känslor och förnimmelser kommer upp hos dig? Barnet har fått full uppmärksamhet av dig, hur märks det på barnet. Hur känner du dig efteråt?

Grattis! Din hjärna har fått vila en stund.

Lucka 21 – Låt hjärnan vila – Sova

Har du svårt att komma till ro när du ska sova? Många tankar i huvudet, stressad?

Lägg dig i sängen. Släck lampan, ta kontakt med din andning, bara känn efter var i kroppen du känner din andning just nu. Följ några andetag just därifrån och känn hur din kropp sjunker ner i madrassen.  Fokusera på dina fötter och observera hur de känns, varma/kalla, spända/avslappnade och vandra sedan uppåt i kroppen och uppmärksamma varje del i detalj. Känner du att det känns ont/stelt någonstans, andas utifrån det stället så ökar du blodcirkulationen och kanske känns det mindre ont. Fortsätt uppåt i hela kroppen tills du kommer till huvudet och håret – nu har hela din kropp fått uppmärksamhet. Troligen är du nu mer avslappnad så att det är lättare att somna, kanske har du redan somnat på vägen.

Grattis! Du har låtit hjärnan vila en stund.

 

Lucka 20 – Låt hjärnan vila – Slå in julklappar

Avsätt tid för att slå in julklappar. Ta det lugnt, en del i taget, stressa inte. Var observant på varje moment, hur det känns och låter när du klipper i papperet. Hur det känns att linda in klappen och sätta på tejpen, vira runt snören, knyta ihop och rispa snöret med saxen för att få ”lockar”. Uppmärksamma dina känslor när du slår in paketet. Kanske skriver du ett rim, njut av momentet. Ett paket i taget. Julmusik eller annan skön musik kan finnas i bakgrunden för att skapa stämning.

Grattis! Du har låtit hjärnan vila en stund!

Lucka 19 – Låt hjärnan vila – Lyssna aktivt

När du är i ett samtal med någon låt hjärnan vila genom att bara lyssna på den som pratar. Lyssna utifrån den personen och inte via dig själv och dina egna tankar/tolkningar. Var genuint nyfiken. Använd dina sinnen (syn, hörsel, känsel) så tar du in mer information vilket hjälper dig att förstå och möta personen. Känn efter vilken kontakt ni har, vilka känslor du får i kroppen när du lyssnar på personen, utan att värdera och analysera och fixa/ge råd (om inte personen ber uttryckligen om det).

Grattis! Du har låtit hjärnan vila en stund.

Lucka 18 – Låt hjärnan vila – Andas

När du hamnar i kö eller annan väntetid ta kontakt med din andning och låt hjärnan vila en stund istället för att bli irriterad. Känn var i kroppen du känner din andning just nu. Är du stressad känns den vanligtvis i bröstet. Följ några andetag utan att ändra på dessa, bara känn hur det känns just nu. Fokusera på din kropp, kom bort från tankarna.

Grattis! Du har låtit hjärnan vila en stund.

Lucka 17 – Låt hjärnan vila – Baka

Baka en kaka, lussebulle eller annat bakverk. Plocka fram alla råvaror som du behöver, sätt på någon favoritmusik. Se till att du har realistiskt med tid så att du slipper stressa. Använd dina sinnen; doften i alla råvaror som blir alltmer gudomlig tills bakverket är klart. Smak, en del gillar att smaka av degen och annars när den är nygräddad. Känsel, att knåda en deg, observera hur den känns mot händerna och underlaget. Känn känslan av att ta i med hela kroppen och arbeta med degen. Lyssna på hur det låter när du knäcker ett ägg, när du vispar, när du knådar degen. Se alla härliga ingredienser med olika textur, färg och form.

Njut av en stunds praktiskt arbete och att få använda händerna.

Grattis! Din hjärna har fått vila en stund.

 

Lucka 16 – Låt hjärnan vila – Kroppsscanning

Lägg dig på sängen. Sjunk ner med hela din kroppstyngd. Fokusera på en del av kroppen i taget, börja med fötterna. Scanna av alla tår, fotsulan, ankeln, hur känns det, ont, spänt, avslappnat eller ingenting. Fortsätt att uppmärksamma vaderna, knäna, låren, bäckenet, rumpan, magen på samma sätt. Scanna av ländryggen, mellandelen av ryggen, axlarna och armarna ända ut i fingerspetsarna. Kanske pirrar det i fingrarna. Observera halsen, hakan, käkarna, är de spända eller avslappnade? Munnen, näsan, kinderna, ögonen, ögonlocken, ögonbrynen, pannan, hårfästet, öronen och hela huvudet.

Nu har hela din kropp fått uppmärksamhet! Den känner sig sedd och bekräftad.

Grattis! Din hjärna har fått vila en stund.