Lucka 24 – Kärlek till alla!

Adventskalender om kärlek, med kärlek!

Jag vill tacka alla som har läst min adventskalender, det betyder mycket för mig! Julen är kärlekens högtid och det finns så mycket vi kan göra och ge, utan att be om något tillbaka. Det känns väldigt bra att hjälpa och att finnas till för någon. Kärleken är oändlig.

Allas lika värde är en viktig värdering för mig. Vi är alla hjältar i våra liv. Vi har var och en fått en uppsättning förutsättningar för våra liv med olika utmaningar. Lika viktigt för mig är att försöka leva mer i kärlek än i rädsla. Att se det vi har och vara tacksam över det istället för att fokusera på allt som vi inte har och inte är. Att ha tillit till sig själv och minska rädslan.

Vid en påbyggnadsutbildning inom Coaching som leddes av Maria Nehmet fick vi lära oss och träna på just det, att alla är hjältar i sina liv. Vi skulle tänka oss att vi hade en grön lins som vi såg andra igenom. Att alla gör sitt bästa utifrån de förutsättningar de har.

Jag är tacksam över den lärdomen och försöker tänka och känna så. Det är inte alltid lätt men det finns alltid en anledning till ett beteende, som jag inte vet.

Lucka 23 – Kärlek till hjärnan

Adventskalender om kärlek, med kärlek!

Vi kan påverka vår hjärna mycket mer än vad vi tror. Ungefär som att vi behöver träna/röra på vår kropp för att må bra behöver även hjärnan sitt. Nu när det är många helger och kanske mer tid kan vi vara proaktiva och tänka utifrån vad hjärnan behöver enligt nedan modell.

Dr Dan Siegel och Dr David Rock har utvecklat en modell för hjärnan och vad den behöver för att må bra. En tallriksmodell för hjärnan helt enkelt. Man har definierat sju aktiviteter som är särskilt viktiga för vår hjärna;

1 – Sleep time – Sovtid – behövs för att hjärnan ska reparera sig och integrera dagens händelser med tidigare erfarenheter. Hjälper även att stärka immunförsvaret.
2 – Physical time – Motionstid – gynnsamt för hjärnan då det stimulerar nybildningen av kopplingar mellan hjärncellerna, bl a stärks arbetsminne och planeringsförmåga.
3 – Focus time – Fokustid – när du koncentrerar dig och fokuserar på en sak utsöndras serotonin och dopamin som stärker kopplingar mellan de arbetande hjärncellerna.

4 – Down time – Bara-vara-tid – eller stubbetid som man även kallar det. Inte fokusera på något utan låta hjärnan vara fri, utan prestationer.
5 – Play time – Tid för lek – när vi är kreativa ökar hjärnans flexibilitet, förmågan att skapa nytt och hantera förändring ökar.
6 – Connecting time – Social tid – att träffa och prata med människor som du känner dig trygg med minskar stresshormonet kortisol och ökar oxytocin (välbefinnande).
7 – Time in – Tid för reflektion och meditation – här får hjärnan medvetet vila en stund. Meditation stärker bl a vår förmåga att vara uppmärksamma i det som sker här och nu (minskar även oro). Vi bygger även upp en buffert mot stress.

Lucka 22 – Kärlek till matlagning

Adventskalender om kärlek, med kärlek!

Julen innehåller många tillfällen till att stimulera smaklökarna, ja egentligen alla sinnen. Det fina med våra sinnen är att de hjälper oss att vara i nuet, vara närvarande. Doften, alla färger och former, ljuden, smakerna – bara att njuta. När vi lagar mat med hög närvaro och använder våra sinnen blir maten så mycket godare. Smaka av, dofta, lägga upp.

När jag utbildade mig till mindfulnessinstruktör förstärktes min närvaro och mina sinnen blev allt viktigare. Jag började tycka mer om att laga mat, ja verkligen njuta av stunden. Även vardagsmaten blev roligare att tillaga och mycket godare. När vi ger kärlek till maten och matlagningen blir det så fantastiskt gott.

Att laga mat med alla sina sinnen är en vardagsövning i Mindfulness och ett jättebra sätt att träna. Hjärnan får vila en stund och vi minskar stressen. Det tar den tid det tar att laga mat. Det är svårt att jaga på. Pastan ska koka xx minuter. Så ta tiden det tar att laga mat och var närvarande i varje moment. Hur låter det när du skär en paprika jämfört med en kycklingbit? Ta in alla färger och dofter. Smaka av, ofta. Sen är det även en vardagsövning att äta maten. Första tuggan i tystnad, bara fokus på sinnena, njut! Låt hjärnan vila en stund!

Lucka 21 – Kärlek till sällskapsspel

Adventskalender om kärlek, med kärlek!

Jag är uppvuxen med spel i alla dess former. Min pappa älskade att spela, framförallt kort. Han var med i ett kille- och ett bridgegäng. Min mamma fick haka på när hela familjen spelade kort även om hon inte var speciellt intresserad. Jag kommer särskilt ihåg att jag fick hoppa in och spela bridge med storebrorsans kompisar när någon var sjuk. Spänd satt jag där, 4-5 år yngre, tjej, tillsammans med killarna. Kände mig vuxen och viktig. Fick instruktioner att skärpa till mig och inte prata.

Jag älskar fortfarande att spela kort och även andra spel. Det är kul att göra något tillsammans och det är kul att leka. När sonen nu är hemma på jullov så spelar vi Chicago varje kväll.

Lucka 20 – Kärlek till högtider

Adventskalender om kärlek, med kärlek!

Det här med högtider är knepigt för många. Speciellt om man har mist någon. Julen är en högtid för barnen och familjen. Höjdpunkten är att vara tillsammans. Har man ingen familj eller inte har så bra kontakt med sin familj kan det kännas ensamt. Ensamheten är stor i vårt land och högtider kan vara extra jobbiga för många då ensamheten blir tydligare.

Jag har börjat uppskatta högtider igen efter att ha haft några år där jag upplevt det jobbigt. Det började efter min skilsmässa då saknaden av en ”vanlig” familj var stor. I många år har jag firat jul vartannat år när barnen har varit hos mig. Det har varit rätt skönt att göra något helt annat och tänkt på julhelgen bara som en vanlig helg. Nu efter pandemin har jag börjat uppskatta högtider igen. Det känns viktigt att vara med nära och kära och att tillvarata traditioner. Känns som om det finns en trygghet i traditioner när det mesta annars hela tiden förändras.

I år skulle jag egentligen inte fira jul och inta vara med mina barn men av olika anledningar blev det annorlunda. Nu längtar jag till julen och kommer att vara tillsammans med mina barn, min mamma, bror och svägerska med familj samt hennes syster med man. I min uppväxt har vi alltid varit många på jul, vilket jag har gillat. Nu blir vi många igen och jag känner tacksamhet över att få vara tillsammans! Tacksamhet över att jag har nära och kära som jag kan dela värme och glädje med.

Lucka 19 – Tänd ett ljus för någon!

Adventskalender om kärlek, med kärlek!

”Tänd ett ljus och låt det brinna, låt aldrig hoppet försvinna”. Att tända ett ljus har alltid varit som en tröst i mitt liv, att stilla tankarna och öka värmen. Som liten var jag med i kyrkans juniorer och den bästa stunden var när vi tände ett ljus. När jag tittade djupt in i lågan blev jag lugn och hoppfull. Närvarande i stunden.

Idag får vi tända det fjärde ljuset, fjärde advent. Bara några dagar kvar till julafton. På min promenad idag vid sjön var det så vackert vid solnedgången. Naturen är som ljuset, finns alltid där, kräver inget. Vid ljuset och i naturen krävs inga prestationer, här kan vi bara vara, en stund, här och nu. I stillhet. Återhämtning.

Lucka 18 – Hur mycket kärlek finns det?

Adventskalender om kärlek, med kärlek!

Filmen ”Hur många lingon finns det i världen” är en helt underbar film som verkligen handlar om kärlek. Glada HudikTeatern är ett härligt gäng som verkligen berör och väcker känslor. Livet finns i det lilla och vardagliga. Att känna sig lycklig för små saker bygger välmående. En stund i taget. Kärlek är någonting som ökar ju mer man känner det, det finns oändligt mycket kärlek om vi bara tillåter det. Motsatsen till kärlek är för mig rädsla. Rädsla har vi nog av i världen just nu. I kärleken finns en stor potential så fram för mer kärlek! Öppna ditt hjärta!

Många stänger av sina känslor när de har upplevt smärtan av krossat hjärta eller svek. Så har även jag gjort. Stängt. Försiktigheten som är en överlevnadsstrategi i såna lägen blir lätt normen för fortsättningen av livet. Då blir det väldigt svårt eller t o m omöjligt att känna kärlek igen. Hjärtat behöver vara öppet vilket innebär sårbarhet. Vi behöver våga ta en risk för att få uppleva kärlek. Ovillkorad kärlek innebär att vi inte kräver något tillbaka, vi bara ger kärlek för att vi känner det. Kärlek som en transaktion ”om du ger mig det först så ger jag tillbaka sen” bygger inte på kärlekskänslor. Kärleken är generös och den växer ju mer du ger. Så öppna ditt hjärta!

Lucka 17 – Längtan!

Adventskalender om kärlek, med kärlek!

Jag älskar flygplatser. Där finns så mycket kärlek. Förväntan och glädje för de som är på väg någonstans. Så mycket längtan för de som väntar på någon. Så mycket kärlek vid möten.

Idag var jag och hämtade min son Emil på Arlanda. Vi har inte setts sedan i augusti så längtan var stor. Planet var försenat så väntan var lång. Många var vi som vandrade runt. En man hade en stor bukett röda rosor, några unga tjejer hade ett plakat med välkomsthälsningar, en kvinna tittade på klockan varje minut och jag som ägnade tiden åt att titta på människor. Så kul att fantisera om vilka de är och vem de väntar på, vilken relation de har med varandra.

När sedan mötet sker finns de så mycket känslor. En tjej sprang och studsade upp och kramade sin pappa, en kvinna kramade sin kompis länge om och om igen, ett litet barn ville inte lämna sin pappas famn. Jag blev rörd och varm i hjärtat och i hela kroppen. Tänk vad vi människor är viktiga för varandra.

Lucka 16 – Sätta ord på känslorna

Adventskalender om kärlek, med kärlek!

Känslor styr mycket i våra liv det har nu även forskningen kommit fram till. Om något påverkar så mycket i våra liv vore det ju rätt naturligt att prata om det. Det är det inte. Vi har olika lätt att sätta ord på våra känslor och min erfarenhet är att män generellt har svårare för det än kvinnor.

I mitt arbete med samtalsstöd vid kriser och tuffa situationer i livet har jag samtalat med många. Både kvinnor och män i varierande åldrar. Jag förundras över skillnaden här. Det verkar sitta djupt kvar att män inte får visa känslor (och då inte heller prata om dessa). ”Det är inte manligt”.
Nej men det är mänskligt, att känna. Vi är alla människor och skulle kunna mötas i just detta.

Nej, hörrni, det är dags att börja träna på att även sätta ord på våra känslor. För det vi inte kan sätta ord på blir svårt att hantera, svårt att bearbeta, svårt att utveckla. Om vi skulle lägga mer träning och fokus på det som styr oss så mycket skulle vi förmodligen må bättre. Jag är helt övertygad om att detta är en stor orsak till psykisk ohälsa. Det går inte att springa ifrån våra känslor, det blir ett högt pris att betala sen då de till slut kommer ifatt oss. Det blir som en tryckkokare som till slut brister. Då blir det så mycket svårare att hantera än att ta hand om känslan när den känns. Känslor är information till oss vad vi behöver.

Lucka 15 – Mindfulness för livet

Adventskalender om kärlek, med kärlek!

Jag träffade en gammal kund idag som berättade för sin vän, som stod bredvid, att jag hade räddat hennes liv. Hon gick en mindfulnesskurs hos mig för några år sedan då hennes liv var väldigt stressigt. Kursen hjälpte henne att stanna upp och reflektera över vad som är viktigt. Idag är livet mindre stressigt och hon använder mindfulness i sin vardag för att skapa mer lugn.
Mindfulness räddade också mitt liv när jag drabbades av utmattning för många år sedan.

Mindfulness är ett förhållningssätt som är väldigt kärleksfullt, med andra men även med sig själv. Verktygen sittande meditation, gående meditation, enklare yoga samt vardagsövningar är verkligen livsviktiga. Att kunna vara fokuserad och vara i det som sker i stunden är en kompetens som jag tror blir viktigare och viktigare i arbetslivet och livet. Det är ju i stunden som livet pågår och flera stunder på varandra bygger våra liv. Regelbunden mindfulnessträning gör att jag hela tiden utvecklar min relation till mig själv och lyssnar mer på mina behov. Hjärnan påverkas även positivt, den utvecklas och blir starkare t ex i områden för komplex problemlösning och hantering av svåra situationer. 3-10 minuters mindfulnessmeditation per dag gör skillnad.