Lucka 16 – Sätta ord på känslorna

Adventskalender om kärlek, med kärlek!

Känslor styr mycket i våra liv det har nu även forskningen kommit fram till. Om något påverkar så mycket i våra liv vore det ju rätt naturligt att prata om det. Det är det inte. Vi har olika lätt att sätta ord på våra känslor och min erfarenhet är att män generellt har svårare för det än kvinnor.

I mitt arbete med samtalsstöd vid kriser och tuffa situationer i livet har jag samtalat med många. Både kvinnor och män i varierande åldrar. Jag förundras över skillnaden här. Det verkar sitta djupt kvar att män inte får visa känslor (och då inte heller prata om dessa). ”Det är inte manligt”.
Nej men det är mänskligt, att känna. Vi är alla människor och skulle kunna mötas i just detta.

Nej, hörrni, det är dags att börja träna på att även sätta ord på våra känslor. För det vi inte kan sätta ord på blir svårt att hantera, svårt att bearbeta, svårt att utveckla. Om vi skulle lägga mer träning och fokus på det som styr oss så mycket skulle vi förmodligen må bättre. Jag är helt övertygad om att detta är en stor orsak till psykisk ohälsa. Det går inte att springa ifrån våra känslor, det blir ett högt pris att betala sen då de till slut kommer ifatt oss. Det blir som en tryckkokare som till slut brister. Då blir det så mycket svårare att hantera än att ta hand om känslan när den känns. Känslor är information till oss vad vi behöver.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *