Lucka 22 – Kärlek till matlagning

Adventskalender om kärlek, med kärlek!

Julen innehåller många tillfällen till att stimulera smaklökarna, ja egentligen alla sinnen. Det fina med våra sinnen är att de hjälper oss att vara i nuet, vara närvarande. Doften, alla färger och former, ljuden, smakerna – bara att njuta. När vi lagar mat med hög närvaro och använder våra sinnen blir maten så mycket godare. Smaka av, dofta, lägga upp.

När jag utbildade mig till mindfulnessinstruktör förstärktes min närvaro och mina sinnen blev allt viktigare. Jag började tycka mer om att laga mat, ja verkligen njuta av stunden. Även vardagsmaten blev roligare att tillaga och mycket godare. När vi ger kärlek till maten och matlagningen blir det så fantastiskt gott.

Att laga mat med alla sina sinnen är en vardagsövning i Mindfulness och ett jättebra sätt att träna. Hjärnan får vila en stund och vi minskar stressen. Det tar den tid det tar att laga mat. Det är svårt att jaga på. Pastan ska koka xx minuter. Så ta tiden det tar att laga mat och var närvarande i varje moment. Hur låter det när du skär en paprika jämfört med en kycklingbit? Ta in alla färger och dofter. Smaka av, ofta. Sen är det även en vardagsövning att äta maten. Första tuggan i tystnad, bara fokus på sinnena, njut! Låt hjärnan vila en stund!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *