Har jag gjort rätt?

I mitt arbete som coach och samtalsstöd kommer ofta frågan upp ”har jag gjort rätt” när det handlar om val som är gjorda eller ”vad är det rätta att göra?” när det gäller framtida val.

Vad är rätt och vad är fel? Det blir oerhört onödigt svårt att ta beslut utifrån föreställningen att det finns ett rätt, det är dessutom begränsande och skapar stress. Man skapar snubbeltråd för sig själv, det blir omöjligt att lyckas. Det blir också en rädsla för att misslyckas, att inte lita på sig själv.

Vi tar 1000-tals beslut varje dag, de flesta omedvetna. Tänk dig att du skulle oroa dig över alla dessa små beslut som du tar kontinuerligt. T ex vad ska jag ha på mig idag, vad är rätt klädsel? Vad är rätt frukost? Vad är rätt tid att börja gå till jobbet? Vad är rätt vid val av lunchmat? Vad är rätt att säga till sina kollegor när något resultat inte har uppnåtts? Vad är rätt att säga till en kund som inte är nöjd? Vad är rätt, att borsta tänderna från höger eller vänster? Vad är rätt affär att handla mat ifrån? Vilka tomater är rätt att köpa? Vilken kö är rätt? osv, osv. Känner du stressen?

Du kan bara göra det du kan och har information om och du har aldrig 100% information, du kan omöjligt veta allt och ta hänsyn till allt. Det perfekta valet finns inte. Det finns flera rätt och kanske är det så att man skulle tjäna på att sluta tänka rätt/fel och istället tänka resultat. Jag tog ett beslut, utifrån det läge som var just då, det blev ett resultat. Är jag sedan inte nöjd så vad kan jag göra mer, vad kan jag förändra. Se det som att alltid vara i rörelse, de flesta beslut kan ändras när som helst. Utifrån att det har tillkommit ny information, ny kunskap eller annat som förändrar nuet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *