Andas

Livet pågår här och nu. I dessa student och avslutningstider är det lätt att dras iväg i en stresspiral i form av oro, ”hur ska jag hinna”, ”hur ska jag orka”, ”hur ska jag komma ihåg”, ”tänk om maten inte räcker till”, ”tänk om……, alla tankar som invaderar vår hjärna och bidrar till hög stressnivå. Alla beslut som vi måste ta ”vilken mat ska jag välja”, ”vad ska jag köpa för present”, ”vilka ska få present/blommor”, ”vad ska jag eller mina barn ha på sig”, ”behöver jag tvätta/städa”. Allt ältande som ”skulle jag kanske ha valt smörgåstårta istället”, ”jag glömde att ta fram smöret”, ”jag skulle kanske ha bjudit xx också”.

Så, andas, det går bara att göra en sak i taget, ha tillit till din plan men även en realistisk förväntan på att det aldrig blir exakt som vi har tänkt/planerat då det inte är möjligt i verkligheten. Be om och ta emot hjälp. Vi kan inte ha koll på allt och alla, vi kan bara ha koll på oss själva. Det handlar inte om liv och död.

En kort övning som kan vara bra att ta till när stresspiralen går igång:

”Slut dina ögon för en kort stund, ta kontakt med dina fötter, känn hur fotsulan möter golvet/gräset/underlaget, hur känns foten, är den varm/kall/ond/pirrig, eller känner du något helt annat eller ingenting alls. Vad du än upplever så är det ok, undvik att värdera/döma dig själv för din prestation eller de tankar/känslor som dyker upp. Fokusera bara på dina fötter och bara observera hur dessa känns, känn varje tå, är det möjligt att känna var och en av dina tår? Vandra upp  längs foten och fokusera en stund på hälen. Avsluta övningen med att ta kontakt med din andning, bara se och känn var den känns just nu. Låt andetagen få lugna dig, din andning har du alltid med dig. Ta tre djupa andetag och öppna dina ögon.”

Nästa blogginlägg kommer att handla om sommaren och om hur vi kan njuta mer!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *