Tillit

Första gången jag kom i kontakt med mental träning var på en föreläsning av Optimistkonsulten Ingalill Enbom. Det var under min tid som student boendes i korridor på Ålidhem, Umeå. Jag hade lyckats få med mig alla mina korridorkompisar. Under spänd förväntan satt vi där, alla med olika förväntningar. Jag blev helt ”såld”, sög in allt som hon sa och bara bestämde mig för att bli mer optimistisk, i mina tankar. Mina korridorkompisar var inte lika entusiastiska ”njae, så lätt kan det ju inte vara” tyckte några.

Nu många år senare vet jag att det är ”så lätt”. Det vi tänker påverkar i mycket stor grad hur vi mår och känner oss men även vad som händer i våra liv. Vi tänker 50-60 000 tankar per dag, enligt forskningen. Någonting som vi gör så många gånger måste ju rimligen ha betydelse.

I golfen blir det oerhört tydligt det här med mental träning. När du har slagit ett dåligt slag och hamnat i bunkern så är det väldigt lätt att tanken på det dåliga slaget ligger kvar och stör nästa slag som även det blir ”dåligt”. Detsamma gäller på arbetsplatsen, har du en negativ förväntan på det du ska utföra så ligger det och stör, hindrar dig från att prestera bra. Det gäller även om din chef eller kollega har en negativ förväntan på dig, du påverkas av hur andra tror/tänker att du ska prestera. Tillit är det som behövs, tillit till din egna förmåga, tillit till att andra har förmåga. Tillit betyder att lita på, att tro på. Ett vacker ord, tycker jag. Palindrom – ord som kan läsas på två håll.

Hur skulle ditt arbetsliv, liv se ut om du hade mer tillit? Till dig själv och till andra?
I nästa blogginlägg kommer jag att ge tips på hur du kan skapa mer tillit!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *