Älskade rutiner

Trodde aldrig att det skulle ske – att jag skriver positivt om rutiner. Jag har verkligen varit motståndare mot rutiner, sååå tråkigt och förutsägbart. När jag hade avslutat gymnasiet jobbade jag 6 månader på dagis (som det kallades på den tiden). Jag trodde att jag skulle bli förskollärare. Det var så bra att jag valde att testa jobbet först innan jag utbildade mig för det passade mig inte. Det var för mycket rutiner, jag blev uttråkad, rastlös och kände mig instängd. Jag tycker om omväxling och även att rent fysiskt vara på olika ställen i mitt arbete så det var bra att leta vidare. Nu har jag ju världens bästa jobb som passar mig.

Ja – rutiner skulle  jag ju skriva om. Ni ser hur jag försöker smita, haha 😉
Nu har jag insett att bra rutiner underlättar för hjärnan som då befrias från problemlösande och beslutstagande. Beslutet är redan taget hur rutinen ser och och även när den ska användas i tiden. Hjärnan får vila en stund och min kropp tar över och bara gör. Dessutom kan jag då träna mindfulness och vara extremt närvarande i det jag gör, hjärnan får vila. Det innebär att jag hushåller med min energi och kan sedan använda den till andra saker tex att vara kreativ eller ta in information.

Ett bra aktivitet att få till en rutin för är träning. Planerar jag in i min almanacka veckans träningspass så har jag tagit ett beslut (min plan) och sedan är det bara att genomföra träningen. Det som kan hända om jag inte planerar in rutinen är att jag ändrar mig hela tiden, flyttar fram träningen, avbokar, hittar på saker som är viktigare, roligare etc. Det tar även kraft från hjärnan att ta små beslut ofta. Jag minskar risken att ifrågasätta mitt beslut och vela hit och dit, jag har redan bestämt mig.

Så jaa, jag älskar rutiner och ser dem som en förutsättning för att jag ska få vara kreativ, flexibel och fri resten av tiden. Bra rutiner gör mig fri!

#19Blogg100
#Blogg100

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *