Retreat – att vara i tystnad

Tredje fredagen i varje månad anordnas en miniretreat i Vallentuna kyrka. Då har man möjlighet att tillsammans med andra vara i tystnad under ca.2 timmar. I fredags var jag där tillsammans med två vänner. Hur går det till då och vad är meningen med det?

Jo, i den här formen som finns i Vallentuna kyrka, inleder man med en avslappningsövning och därefter får man vara i tystnad, antingen mediterar man eller också finns det olika stationer där man kan läsa, kasta bort bördor eller tankar som man vill bli av med, ligga och vila i en bänk eller bara sitta på en stol eller pall. Det finns även anteckningspapper och penna ifall man vill skriva upp något som kommer upp. Man behöver inte ha koll på tiden utan det har ledaren. När det har gått ungefär 1 timme så bjuder ledaren in till en berättelse om livet för den som vill lyssna. Retreaten avslutas med att alla samlas vid ljusgården och tänder ett ljus för varandra.

Syftet? Det är bl a att låta hjärnan få vila från intryck och ljud och att få kontakt med sitt inre. Att få dela tystnad tillsammans med andra är oerhört kravlöst och fokus är på varandet. Vi är alla människor och har så mycket gemensamt. Det blir en väldigt varm och kärleksfull stämning som frigör tankar och känslor. En väldigt bra start på helgen då man har fått landa i sig själv för en stund.

Det finns många olika sorters retreater med olika längd, här i Sverige eller i andra länder.

Varmt välkommen till Vallentuna kyrkas nästa miniretreat som är fredagen den 19 maj 15.30-17.30!

#54Blogg100
#Blogg100

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *