Vägval

Många av mina coachklienter står i någon form av vägval eller funderingar på vad de vill. Det är klokt att ta hjälp vid sådana tillfällen annars är det lätt att fastna i sitt eget motstånd mot förändring, att tänka samma tankar om och om igen eller att lyssna på omgivningens negativa tankar. ”Ska du verkligen”, ”Du som har det så bra”, ”Du vet vad du har men inte vad du får” osv. Har du då en bakgrund av att lyssna för mycket på andra och att försöka anpassa dig, vara ”normal” så blir det ett tufft beslut. Men kanske ännu viktigare, då du bryter ett mönster – att våga börja lyssna på dig själv. Ett vägval innebär att du har ett eller flera val, vilket är det rätta valet? Det är ofta omöjligt att säga, vilket som är rätt och det är ofta därför vi inte tar beslut utan går omkring och bär ”obeslutet” vilket tar mycket energi. Vilken förändring vi än gör så lär vi oss något nytt, vi lär oss även något om oss själva.

Vad är det bästa som kan hända? Hur mycket är det värt? Hur mycket är du beredd att anstränga dig? (på en skala 1-10). Vad är första myrsteget mot beslut?
Att medvetet välja betyder att du känner efter, tänker efter vad det är du verkligen vill. Ge dig själv tiden att tänka klart så att du kan ta ett beslut. Boka in tid för det i din almanacka. Gör en analys, tex plus och minus med de olika valen. Gå in i tanken/fantasin och bygg upp en bild av att du är i de olika valen, ett i taget. Gå in i känslan, inte tankarna, bort från huvudet och ner i kroppen. Bestäm ett datum när du senast ska vara klar med ditt beslut. Att göra ett val innebär även att välja bort, att frigöra tid och energi för det nya.

Tänk så skönt det är när beslutet är taget, när du har bestämt dig för vilken väg du ska gå, just nu. Det går alltid att ändra sig, att ta ett ombeslut, att komma bort från rätt och fel. Ibland så övervärderar vi omfattningen av ett vägval, vi gör det större än vad det är och på så sätt försvårar vi det för oss. Tänk om det är enkelt, hur skulle det vara då?

#55Blogg100
#Blogg100

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *