Ett gott skratt förbättrar sömnen

Ett gott skratt förlänger livet, brukar man säga. Skratt kan minska stress, lindra smärta, upplösa spänningar, stärka immunförsvaret och öka kreativiteten.
Hjärnan får mer blod och syre som är bra för vår mentala förmåga. Vi får en bättre balans mellan höger och vänster hjärnhalva som då gynnar kreativiteten.

Att sömnen kan bli bättre är kopplat till den avslappning som skrattet ger och som då motverkar spänningarna i kroppen. När vi skrattar så minskar stresshormonet kortisol och lugnet får ta plats. Det frigörs endorfiner, kroppens egna smärtlindrande ämne. Nacke och axlar slappnar av och blir lättare.

Humor är en viktig faktor för skrattet. Att kunna se livet och sig själv med lite distans, med humor, underlättar och skapar gemenskap. Vad humor är för varje person är högst individuellt och behöver provas fram. Vad brukar få dig att skratta?

Ikväll har jag skrattat riktigt ordentligt, sådär så att det gör ont i magen, att jag nästan tappar andan, det bara bubblar på och det går nästan inte att sluta skratta. Så härligt, befriande och avslappnande, jag känner hur trött jag blir och kommer förmodligen att sova mer avslappnat. Det är ungefär som en inre massage.

Varför inte prova att skratta 10 minuter innan du går och lägger dig för att sova. Man kan tex se något humorprogram eller prata med någon kul person. Bättre än att ta sömntabletter och inga biverkningar blir det av skrattet heller :-))

#57Blogg100
#Blogg100

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *