Hur brinner man för något utan att bränna ut sig?

Balans är ett vanligt ord när man pratar om utmattning och hur man ska hålla.
Jag triggas av det ordet, vet inte om det är möjligt att skapa balans eller ens eftersträvansvärt. Jag tror att livet är upp och ner och när det är lugnt på en plattform tex familjen så är det kaotiskt på en annan tex jobbet. Det kan även växla under en dag eller vecka. Jag tror mer på att se livet som att det är i ständig  rörelse. Varje minut händer det något som bygger livet i små, små steg framåt.
Här kommer tre saker som jag tror är viktiga för att förebygga utmattning, enligt min erfarenhet av att själv ha varit utmattad och även arbetat med att coacha och utbilda många människor som har varit nära eller i utmattning.

  1. Lär känna dig själv så att du vet var dina gränser är, vad du har för värderingar, hur din kapacitet är, vilket tempo du gillar, vilka signaler du har i kroppen när du driver dig själv för hårt. Jämför dig inte med andra. Lyssna på din kropp!
    Säg ifrån när det är för mycket, det är bara du som kan bedöma det, för dig.
  2. Avsätt tid för återhämtning – kontinuerligt. Ta reda på hur lång tid och hur ofta du behöver återhämtning. Räcker det med att ha lediga helger och kvällar eller behöver du en längre återhämtningsperiod en gång/månad? Har du haft en intensiv jobbperiod så kanske du behöver en intensiv återhämtningsperiod.  Eller annan variant.
  3. Se till att du får variation i ditt liv, jobba lagom mycket, ha egen tid, rör på dig, var ute i naturen, bygg ditt sociala nätverk, hitta en hobby som du alltid kan fylla på ny energi ifrån. Lägg upp en tidsrundel där du planerar in tid för dina behov tex, sömn 7-8timmar, arbete 8 timmar, fri tid 8 timmar (vardagar). På helgerna sömn 8 timmar, fri tid 16 timmar. Vad är det du vill göra på din fria tid? Har du familj så blir en stor del familjetid, hur mycket egen tid finns det utrymme för? Hur mycket tid lägger du på TV-tittande? Sociala medier?

Kom ihåg att det är ditt liv utifrån dina förutsättningar och att det är du som är ledaren! Du kan påverka!

#59Blogg100
#Blogg100

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *