Meditation för inre styrka

Jag tror att det är lika viktigt att träna mentalt, med sitt inre, som att träna sin fysiska kropp. Idag slog det mig, när jag var på ett Pilates-pass, (ni vet där man tränar de små, inre musklerna) att det påminner om att meditera fast fysiskt.
Att meditera handlar om att vara i stillhet och få en närmare kontakt med sig själv, sin andning, sina känslor och tankar för att utveckla självkännedom och självkänsla men även för att hantera stress.

Det finns många olika meditationsformer; Mindfulness, Zenmeditation, Vipassana, Zazen, Guidade visuella meditationer och TM (Transcendental Meditation) är några. De har lite olika syften och former. Ett syfte är att vända sig inåt och få kontakt, bygga en närmare relation med sig själv. Hjärnan får vila en stund (stimulerar andra delar av hjärnan) och fokuset ligger mer i kroppen och andningen tex.

Jag använder Mindfulness och guidade visuella meditationsformer mest. Både för egen del men även i mina kurser, workshops, handledning och coaching.
Mindfulness är den absolut bästa metoden jag har hittat för att hantera stress. Relativt enkel och ger snabb effekt vid regelbunden användning (8v).
Mindfulness meditationer gör jag minst 1 gång/dag. För mig bidrar det till att jag kan vara lugn, fokuserad och mer närvarande samt att min sömn är av god kvalité (kommer ner i djupsömn). Känner jag mig orolig eller frustrerad mediterar jag fler gånger och kan då hitta orsaken till oron/frustrationen samtidigt som ett lugn infinner sig.

Jag vill verkligen rekommendera mindfulness meditationer vars syfte är att bli medveten om sin kropp, andning och sina tankar och komma ner i varv samtidigt som man blir mer fokuserad och vaken. Det finns en hel del appar som bara är att ladda ner i telefonen och då har man alltid med sig möjligheten att meditera (vägledd), vart man än är.

#70Blogg100
#Blogg100

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *