5 sätt att behålla semesterlugnet

Hoppas att du har haft möjlighet till ledighet och återhämtning nu under sommaren! Hittat ett lugn i vardagen och varvat ner, kanske sovit bättre, umgåtts mer med dina nära och kära.

Hur gör man då för att behålla lugn-och-ro känslan när man är tillbaka i jobbet? Motsatsen till stress (hot-och-flykt känslan). Kan man det? Ja, absolut det handlar mycket om att skapa förutsättningar för att må bra och att ha realistiska förväntningar på sig själv och andra.

  1. Ta vara på ljuset, ta en promenad morgon/lunch/eftermiddag. 10 minuter är bättre än 0. Ibland är det lättare att få till en rutin som man gör varje dag än 2-3 ggr/vecka.
  2. Skapa en bra morgonrutin. Bra tillfälle att ändra på rutiner nu när rutinerna har varit annorlunda. Kanske dela upp sysslorna i familjen – alla hjälps åt – schemalägga ansvarsområden.
  3. Skapa en bra kvällsrutin. Var ärlig med dig själv –  hur många timmars sömn behöver du? (vanligtvis 6-8 timmar, snitt 7,2 vuxna). Barn behöver fler timmar.  Kanske läsa en bok istället för att titta på paddan/mobilen. Undvika skärmljus innan insomning.
  4. Hitta en energikälla som ger dig regelbunden ny energi, något som du tycker om att göra tex promenad/löpning i skogen, lyssna på musik, träna, dansa, meditera, yoga, skriva, spela något instrument, hugga ved, laga mat etc. Något som är enkelt att få till, ofta.
  5. Fortsätt att göra ”sommarsaker” så förlänger du sensommarkänslan och energin. T ex grilla, ta ett kvällsdopp, en cykeltur, en picknick, läs högt, hoppa hopprep, bara inte göra någonting en stund. Blanda tid för prestationer och  bara-vara-tid löpande.

Så bygger du en ram som hjälper dig att hålla fokus på hållbarhet – året runt!

Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *