Så hjälper vi varandra att öka självkänslan!

Aktivt lyssnande är en av coachingens viktigaste verktyg.
Betydelsen av att bli lyssnad på (sedd) påverkar förtroendet och tilliten som byggs i en coachingprocess. Det ökar öppenheten, ärligheten och påverkar förmågan att prata, att använda orden (kropp, röst)  för att få fram det man vill förmedla. Att sätta ord på saker och känslor är väsentligt för oss för att kunna reflektera, bearbeta, lära oss och utvecklas.

Vi har väl alla varit med om motsatsen, när någon inte lyssnar. Känslan av att helt plötsligt tappa energin, inte hitta orden eller att helt enkelt inte kunna fortsätta prata alls. Att känna sig bedömd, dömd och ointressant kanske tom värdelös. Även icke-lyssnandet där mottagaren samtidigt skriver ett sms eller tittar på mobil/padda hävdande att det går att göra två saker samtidigt – not.

När vi lyssnar aktivt hjälper vi personen att prata och få ut det som vill komma ut, vi hjälper även att se personen som där och då får känna sig viktig och värdefull. När vi lyssnar aktivt utan att döma eller ha några förutfattade meningar om personen hjälper vi dessutom den att verkligen lyssna på sig själv, att få perspektiv, att reda ut tankar, känslor och åsikter.

Vi är alla först och främst människor som behöver bli sedda, av andra och av sig själva. Att verkligen bli lyssnad på stärker självbilden och bygger relationen.

Låt oss alla hjälpas åt att stärka självbilden hos varandra genom aktivt lyssnande, som coacher, ledare, kollegor, föräldrar, par, släktingar, vänner och människor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *