Stress – vår tids folksjukdom

Du sitter i soffan med datorn i knät, mobilen på en armlängds avstånd och paddan vid sidan av dig. TVn är på och i köket pågår matlagning, en kastrull med potatis står och puttrar, i ugnen finns läckra laxfiléer som sprider en ljuvlig doft. Barnen springer runt och är lite smågnälliga eftersom de börjar bli hungriga. Sambon ropar från sovrummet och undrar om du har sett hens träningsstrumpor.

Din uppmärksamhet är i detta läge på;
1 – mailen som du skriver,
2 – mobilen som blippar när du får ett sms från din chef,
3 – paddan där du har facebook/linkedIn/instagram med nya inlägg varje minut,
4 – TVn som bakgrundsljud där vädret presenteras som värsta naturkatastrofen ”värsta vintern sedan hedenhös” i andan ”börja oroa dig nu”
5 – barnen som frågar saker hela tiden och låter,
6 – sambon som ställer en fråga till dig,
7 – maten som snart är klar och doftar.
Du tror att du har koll och är superbra på att multitaska. Lite trött känner du dig dock och uppspeedad. Ena ögat har ryckningar som irriterar dig. Du är spänd i nacken.

Få se nu – vad händer i din hjärna – den kan bara ha uppmärksamhet på en sak i taget så den hoppar hela tiden mellan dessa 7 fokus. Den går alltså på högvarv och bränner energi. Krävs det även att den ska ta någon form av beslut eller lösa problem av något slag så dras det än mer energi. Din närvaro är splittrad och det är hög risk att något blir fel, du råkar skicka sms till din chef som skulle gå till kompisen osv. Det är även hög risk att ditt humör påverkas, du snäser eller skriker till barnen eller sambon vilket bidrar till en sur stämning, kanske något barn vägrar äta när det väl blir dags för det. Får sedan svårt att somna då den är hungrig, sover dåligt, vaknar trött osv. Du har även svårt att somna och sover oroligt då det dåliga samvetet knackar på, ”skrek jag verkligen till barnen?” En negativ spiral har startat.

Autopiloten går på och vi tror att det här är livet, det är såhär det ska vara, det är normalt. Och vi vill ju alla vara normala, eller hur?!

Jag kommer under några veckor att fokusera just på hur vi kan lära oss hantera vår stress i min blogg.

Jag hoppas att du vill läsa och utmana dig själv!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *