Stress – att vända den negativa spiralen

När vi upplever hög stress beter vi oss precis tvärtom mot vad som skulle lindra stressen. Vi får tunnelseende och tar inte speciellt smarta beslut. Vi upplever tidsbrist och energibrist, vi är trötta, icke närvarande, oroar oss över framtiden och ältar den tid som varit. Hjärnan hamnar i hot-flykt-läge och det är lätt att tänka negativt och hamna i en ogynnsam spiral.

Tidsbristen gör att vi försöker jobba in lunchen, kanske äter vid datorn eller också hoppar vi helt enkelt över att äta. Bra beteende? Njae inte får vi mer energi av det, inte heller blir vi särskilt effektiva. Alltså ger vårt beteende inte det resultat vi vill.
Vi tar tid av vår sömntid – sitter uppe sent på natten och försöker komma ikapp alt går upp någon timme innan resten av familjen. Smart? Nej inte särskilt.
Vi hoppar över träningen, för vi hinner ju inte. Bra val? Nej.
Vi avbokar egna intressen och vänner – för vi har inte tid. Nej, vi behöver fylla på med ny energi vi kan inte bara ge hela tiden. Det är som ett kretslopp.

Basbehov som att sova, äta, röra på sig, närhet är viktiga för oss alla. Har vi en bra balans bygger vi kontinuerlig energi för att leva. Ruckar vi på dessa är det självklart att vi blir trötta och energilösa.

Hur kan vi då ändra på spiralen så att den blir gynnsam för oss? Hur skapar vi förutsättningar för att lyckas/må bra?
Ja, tex kan vi vara måna om och lyssna på våra basbehov så att vi ser till att få god sömn, mat regelbundet under lugna former, rörelse kontinuerligt (kan ju räcka med promenader under en period) och närhet (krama dina nära och kära ofta). Att skapa bra rutiner som vi vet fungerar. Det är vilsamt för hjärnan med rutiner då den slipper ta beslut. Vi behöver bli mer proaktiva och ta förarsätet och styra/leda vårt liv dit vi vill och som vi vet är bra för oss. Medvetenhet är första steget.

Kartlägg hur ditt liv ser ut just nu, vad är det som tar energi och vad är det som ger energi? Hur ser balansen ut? Hur fungerar dina rutiner för basbehoven? Hur ser du till att fylla på med energi?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *