Tanka energi

En bidragande orsak till utmattning är ofta att man har glömt bort att fylla på med ny energi. Man har bara plockat bort saker för att sänka stressen men inte tänkt på att det inte räcker. Ungefär som att tanka bilen när bensinen är slut, det går faktiskt inte att köra utan. Vi behöver också energi för att orka.
Att bygga energi i grunden innebär att man tillgodoser basbehoven;

– Sömn (6-8 tim/dygn enligt sömnforskning)
– Mat (regelbunden näring)
– Rörelse (kroppen är gjord för att röra på sig)
– Närhet/sex

Låt oss titta på vad som händer när vi är stressade. Ofta  handlar det om tidsstress, tiden/orken räcker inte till. Vi har en obalans mellan krav och verklighet/möjlighet. Vad gör vi då? Jo, vi tar av sovtiden, vi stressar/slarvar eller tom hoppar över maten, vi skippar träningen och närhet/sex ligger långt ner på listan då lusten försvinner.
Inte så konstigt att vi successivt blir tröttare och tröttare då vi agerar precis tvärsemot det som är bra för oss. Vi tar sedan ofta bort det som vi i vanliga fall tycker är kul, våra intressen, att umgås med vänner osv.

Förutom basbehoven  behöver du kontinuerligt fylla på med ny energi och inte bara ge bort den, använda den. Först behövs definieras vad som  gör dig glad, det du tycker är roligt. Bra är att ha ett intresse som du gillar, där finns alltid energi att hämta. Jag  har bl a golfen som mitt intresse, där får jag alltid påfyllning och även rörelse på köpet.

Det vore rätt nice att vara självförsörjande när det gäller energi, eller hur? Det går bra att starta nu!

Heja dig! <3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *