Lucka 10 – Att glädjas med andra

Idag fick jag ett glatt besked då en person nära mig lyckats med ett av sina mål. Jag blev så glad, det bubblade i hela kroppen och jag ville bara prata med hen och höra ALLT! Att lyssna aktivt och bara fokusera på hen och känna glädjen.

Att dela glädje med någon är så härligt men inte alltid så lätt. Speciellt om man själv inte känner sig så glad just då. Jag har varit med om andra tillfällen när ett stänk av avundsjuka har infunnit sig när någon har berättat glatt om sitt lyckande. Då har jag glömt bort att lyssna aktivt och bara lyssnat via mig själv och jämfört mig med den glada personen och känt mig mindre lyckad samtidigt som den känslan drar ner glädjen i samtalet. Jag har även själv känt på det bemötandet när jag har varit glad över något och sprudlande börjar berätta för att snabbt tappa energi och känsla om glädjen ej tas emot och delas. När personen börjar prata om sig själv istället för att fortsätta lyssna klart på mig.

Det är verkligen en träningssak att genuint glädjas med andra – att empatiskt gå in i den andra personens känslor och stanna där. Att lyssna aktivt utifrån den andra personen. Att istället för att känna sig lite missmodig att inte själv ha uppnått något bli inspirerad och tänka kan hen så kan jag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *